"DOBRO, BOLJŠE, DOMAČE"

SALAME

Najboljše domače salame

Salama je vrsta trajne sušene klobase zelo priljubljena v južni, centralni ter vzhodni Evropi, predvsem zaradi možnosti shranjevanja na sobni temperaturi do 45 dni. Proizvaja se v več različicah, za vse je pa znana fermentacija s pomočjo določenih mikroorganizmov, prvotna salama izhaja iz Italije in je bila narejena iz mesa osla ali mule.

Domača salama v obliki PUJSKA

Dan danes pa se salame najpogosteje izdelujejo iz prašičjega ali pa govejega mesa, ki je mleto ali pa drobno narezano, in se polni v živalsko črevo ter oblikuje v želeno velikost in obliko, priljubljene pa so tudi suhe salame iz konjskega mesa, pri proizvodnji salam se dodajajo številne začimbe ki ji dajejo pravi okus.

Salame se sušijo na suhem zraku od nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno od njene velikosti ter debeline. Med sušenjem salama postane tudi bolj trda, in se v njej razvijejo njeni edinstveni okusi.

Suhe salame se lahko uporabijo kot samostojni prigrizek, ali pa kot del različnih jedi, priljubljene pa so tudi v sendvičih in pa na picah.